Новият сезон на Туин Пийкс излиза на 21-ви май. Това е събитие, което заслужава предварителна подготовка. Да се върнеш към кораба-майка и да изгледаш първите два сезона на сериала е нелоша идея, но това е работа за един уикенд време (по-добре не толкова екстремно, че после човек влиза в психиатрията – бел. ред.). До края на май остава прекалено много. Затова имаме предложение – започни да влизаш в зловещата атмосфера на Линч още сега. Тъй като си истински фен и отдавна си изтрил от гледане Мълхолан Драйв, Синьо кадифе и Изгубената магистрала, ще прескоча препоръките за тях. Все пак ще остана в зоната на очевидното и ще ти препоръчам няколко сериала, които най-вероятно си гледал или поне си мислил да го направиш, но все още не си успял.

Stranger Things (2016 – )

Един от сериалитe, по който зверски много хора полудяха миналата година. И с право. Stranger Things носи носталгия по миналото, но същевременно е оригинален и тотално брилянтен. Няколко хлапета попадат в свят, много по-мистериозен и опасен от всяка dnd сесия, която някога са играли. Колкото по-малко градчето, толкова повече ужаси се крият в сърцето му. Особено ако решиш да скиташ из гората посред нощ.

Wayward Pines (2015 – )

Започвам с предварителната уговорка, че говоря само за първия сезон, тъй като вторият е плачевен. Таен агент се озовава в странен малък град, където или всички не са с всичкия си, или има нещо много, много гнило наоколо. Познай кое от двете. Усещането за кое е реалност и кое не се люшка във всички посоки, а какво се крие зад стените на градчето, е вълнуващо за зрителя и потресаващо за обитателите му. От Wayward Pines измъкване няма, а тези, които искат да го сторят, по-добре да размислят.

Истински детектив (2014 – )

Отново – само първи сезон (и втори не е лош – бел. ред.). Животът е твърде кратък, за да си губиш времето с посредствени втори сезони. Първият обаче си заслужава всяка секунда гледане. Матю Макконъхи и Уди Харелсън създават една от най-готините детективски двойки, появявали се на малкия екран някога. Всичко започва в Луизиана с убийството на проститутка и продължава с религиозни култове, игра на мъжество, философия и брутализъм.

Фарго (2014 – )

Вдъхновението за сериала идва от едноименния филм на братя Коен от 1996 година. В замръзнала Минесота се появява сериен убиец, който поставя началото на поредица от мрачни мистерии и интриги, в центъра на които се оказва Лестър Найгард (Мартин Фрийман). Оттам нататък се приготви за напрежение и черен хумор от висока класа.

Top of the Lake (2013 – )

12-годишно бременно в петия месец момиче опитва да се самоубие в ледено езеро в Нова Зеландия. След това изчезва. Със случая се заема неопитната Робин Грифин, която ще се разрови в малкото градче и, разбира се, ще се натъкне на всякакви мръсотии, докато се бори със собствените си демони, които живеят съвсем близо. Сериалът предлага сурова атмосфера, чалнати герои и притеснително спокойствие.

Досиетата Х (1993 – 2016)

Всеки е гледал Досиетата, но почти всеки ги е позабравил, особено първите епизоди. Ако опиташ да ги започнеш наново, сякаш никога не си ги гледал досега, ще се запалиш наново. А и как няма – Скъли и Мълдър, разследващи паранормални явления, преминавайки през заговори, машинации, правителствени мръсотии и вероятност за извънземни, са едно от най-големите телевизионни удоволствия, създавани някога.

Табу (2017 – )

Няма начин вече да не гледаш този сериал. В случай, че си се объркал и още не си изгледал излезлите серии, бързо поправи грешката си. Мрачна Англия в началото на 18-и век и борбата на един мъж да запази наследството от мъртвия си баща и да започне мащабен, собствен търговски бизнес. По пътя към това ще се изправят няколко могъщи политически сили, няколко демони от миналото и няколко души, които отчаяно желаят смъртта му. Сериалът блести с особен стил и класа, мрачна атмосфера и напрегнати епизоди.

Проповедникът (2016 – )

Добре, тук може да се спори, защото Проповедникът не е точно сериалът, който ще те настрои перфектно за Линч-атмосфера. Но няма да е зле малко да разнообразиш от детективи, разследващи местни престъпления в малък град, които се оказват доста по-дълбоки от онова. Създаден по една от най-великите комикс поредици, Проповедникът е пълен с черен хумор, жега, динамика, ненормални герои и кръв. И ако го гледаш без да правиш сравнения с комикса (защото, вярвай ми, не искаш да го правиш), ще останеш с добри чувства.