Той е таксиметров шофьор, на около 75 години. Качвам се в колата му, адска жега. Mирише лошо. Очилата му са вързани свъженце за главата. Носи лекьосана риза и черен панталон от изкуствен плат(бил е изгладен с ръб, някога). Радиото е на макс. Вървят новини, а той кроткоси мърмори редом с важните съобщения. Телефонът му звъни пронизително. Вдига с да, другарю. Започва да обясня на висок глас как съдебната регистрация напартията тъкмо е приключила и сега трябва да се впуснат в преговори закандидат-президент. „Ние номинация имаме, добра за България, ама трябваестественият ни партньор БСП да склони“, казва шофьорът на своя събеседник.Отсрещният очевидно се съгласява с констатацията, уговорят се кога да се видят,за да решат съдбините на страната и разговорът приключва.

След като затваря телефона, другарят ми обяснява за славнотоминало по комунизма (естествено, партията е някаква разновидност на БКП),почивките лятото, богатите пенсионери, „за всички имаше по малко“, завършвашофьорът разговора, преди да пристигнем до крайната ми цел. След което рязко сесеща, че руснаците не оставяли бакшиши, но англичаните го правели. Докатоплащам има кратък разбор на международното положение и геополитическатаориентация на България. Започвам да мисля трескаво да се скарам ли с клетиядядо или не, но решавам да го оставя да спасява държавата със своя съратник отрегистрираната партия, чийто естествен партньор е БСП и да не се занимавам сглупости. 

Час по-късно излизат кратки съобщения за разговорите налевицата с АБВ. В общи линии разсъжденията на Корнелия Нинова са като натаксиметровия шофьор. Особено в геополитически план. Само дето не направисравнителен анализ между бакшишите на англичани и руснаци. 

Отново същият ден думата взема Бойко Борисов. Описвакандидатът за президент на ГЕРБ почти като нашия познайник Другаря. Да бъделтвърд, с добра реакция, имал няколко души предвид, ама видиш ли, те нямало дасе справят с така изискуемата твърдост и прочие нищо незначещи думи. 

Междувременно е станало ясно, че част от Реформаторския блокпредлага Огнян Герджиков (да, да – онзи Герджиков, дето е в ръководството наНДСВ. НДСВ, което управлява в коалиция с БСП и ДПС. Да, същото правителство, вкоето бяха и Кунева и Даниел Вълчев) за президент. БСП също обмисляха неговатаноминация. И тоя кандидат трябвало да е обединител и още нищожниопределения. И Реформаторите подематразговор в стил бакшишите от англичани и руснаци, но с обратен знак. Което напрактика си е съвсем същото. 

И докато всички тези отговорни фактори, плюс единтаксиметров шофьор на 75 години, се чудят как точно да решаткандидат-президентското уравнение, какво се случва в държавата. 

Столичният общински съвет обмисля нова наредба, с която през2016 година (повтарям – 2016 година, европейска столица) да забрани движениетона каруци в града. Санкцията принарушение ще бъде … конфискация на кон. Както остроумно отбеляза една приятелка – какво ще прави общината сконфискуваните животни – остава загадка. 

Докато местният парламент решава тия важни въпроси вХасковско изгоряха 8000 декара гора в резултат на …правене на зимнина. Пеклипатладжани хората и разказали играта на 8000 декара. 

В същото време на централна улица в столицата живеят седемдуши на 45 квадрата в приземно помещение, а бельото им е простряно на въже въввхода на кооперацията. Същите тия – сервитьори във верига заведения и родапомежду си вдигнали сватба в 15-те квадрата двор на кооперацията (същия, вкойто си простират гащите) и проглушили ушите на съседите от чалга. Добре чезавалял дъжд и 50-тината гости се сгушили на 45-те квадрата, за да празнуватлюбовта.

Не трябва да пропускаме и факта, че Динко (оня дето ловибежанци със свински опашки и АТВ) се снима с Бареков в братска прегръдка.Последният пък щял да възражда България без цензура като консервативенпроект. 

Главният чалгар на републиката, дето и референдум организира– Слави Трифонов, ще прави полуконцерт-полупротест на Орлов мост, защото муспрели три от въпросите за допитването. Ама забележи, това ще се случи след лятната отпуска.  Защото всяка революция изисква достойнапочивка преди това. 

На пръв поглед въпросните „събития“ може да изглеждатнесвързани, но те са живият живот. И всички тези „събития“ ще изберат следващияпрезидент, не вие. Е, вие ще иматенякакво участие, но то първо – далеч няма да е решаващо и второ вие, степродукт на тези събития.

Обществената чалга е всепоглъщаща. Тя пали гори, докатозатваря буркани, снима се с Динко, носи в джобовете си свински опашки катопревенция на другостта, и максималният идеолгически сблъсък, който може дапредложи на публиката е онази стара размяна на реплики между Бойко Борисов иКорнелия Нинова, в който председателката на БСП призова премиерът да се„разберат като мъже“.

В тоя ред на мисли налудният бакшиш милеещ по миналото встил реклама на евтина бира изглеждаединственият, който наистина се вълнува от “процеси“, колкото и промит да му емозъкът. И така фосилът на комнистическата диктатура, леко ошлайфан от нейнитеиздънки, избрали гръмки имена като „Граждански за европейско развитие наБългария“ или нещо с реформи, ще ви назначат президент. Ще го назначат,употребявайки хората с каруците, сервитьорите от приземния етаж, Динковците ишофьорът – „коалиционен партньор“.

Бунтът срещу тази чалга ще е друга чалга – на Орлов мост вкрая на октомври.  Но … каквато властта,такава и съпротивата срещу властта.