На 9 февруари тази година със свое официално писмо Министерството на външните работи официално номинира Ирина Бокова във връзка с Решение №404 от 19 юни 2014 г. на Министерски съвет на Република България. Сред мотивите бе посочено, че със своята биография и натрупан опит Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН.

Една, но дали единствена?
На 11 февруари 2016 г. постоянното представителство на България в ООН, което се оглавяваше от посланик Стефан Тафров, официално уведоми генералния секретар за издигането на кандидатурата на Бокова.

За кандидатурата на Бокова се заговори още през 2014 г. по време на правителството на Орешарски, но официалната подкрепа от държавата дойде бавно и трудно. Още на първоначалният етап на номиниране като основни претенденти се очертаха генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и Кристалина Георгиева – заместник-председател на ЕК и комисар, отговарящ за бюджетната политика на ЕС. Георгиева бе считана за фаворит, но Бокова спечели номинацията.           

Медийна драма
През почивните дни се разрази силна медийна буря, стартирала с публикации, че германският канцлер Ангела Меркел е лобирала за смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева.

В неделя вечер говорителката на Външното министерство на Руската Федерация Мария Захарова заяви в прав текст, че по време на срещата на Г-20 Русия е дала явен знак на Германия, че “всеки опит да се повлияе на България е неприемлив”. Тя подчерта, че изборът на всяка държава за собствена номинация е суверенно нейно право и разкритикува опитите Русия да бъде въвлечена в “задкулисни игри”.

Прессекретарят на Президента на Русия Дмитрий Песков отрече съобщенията в някои медии, че Русия се е съгласила да подкрепи нов кандидат от България за най-високия пост в ООН.

От външното министерство на Русия официално заявиха, че по време на срещата между руския външен министър Сергей Лавров и българския посланик в Москва Бойко Коцев не е била обсъждана темата за дейността на ООН.

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберг отказа да коментира дали канцлерът е направил опити за консултации с Русия. 

В понеделник заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов намекна, че в близките дни може да се очакват “определени новини”, с което засили внушението за промяна в позицията на българското правителство за националната кандидатура.

В тон и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи представянето на Бокова до момента като “неубедително” и подчерта, че не може „да се разчита на окончателно добро решение”.

Междувременно инициативният комитет, номинирал Бокова, нарече слуховете за евентуална смяна на кандидатурата ѝ с тази на Георгиева “саботаж от конкурент в собствената държава”.

За финал премиерът Бойко Борисов прекрати настощия сезон на шоуто, когато в свое изявление заяви, че Ирина Бокова остава българският кандидат за генерален секретар на ООН. Поне до 26 септември, когато ще се проведе следващото гласуване в Съвета за сигурност. Борисов изрично уточни, че ако на посочената дата тя не се класира сред първите двама претенденти за поста в ООН, правителството ще обсъди допълнително какво да прави и така си остави отворена вратичка за действие, като овладя натрупаното социално напрежение.

ЗА vs ПРОТИВ
Привържениците на Бокова припомнят нейния принос в освобождаването на българските медици от либийския затвор и в подаване на молбата за членство на България в ЕС.

Противниците ѝ циклят върху произхода ѝ от виден комунистически род и на няколко пъти през различна форма изпращат доноси за “кандидатурата на Русия”.

И двата лагера не спират с акциите и публикациите си и стават все по-ожесточени.

А какъв кандидат би спечелил в ООН?
На фона на медийните престрелки въпреки че засега в гласуванията води бившият председател на Социалистическия интернационал португалецът Антониу Гутериш редица анализатори посочиха, че шансовете за Бокова се увеличават след като във вторник вечер Кристина Фигерес от Коста Рика се оттегли от надпреварата, като написа в Туитър “За да облекча сложния изборен процес, днес аз оттеглям моята кандидатура”.

До момента след 4 предварителни кръга от гласуването вСъвета за сигурност Бокова е на пета позиция. Следващите 5-ти и 6-ти кръг отгласуването ще се състоят на 26 септември и 4 октомври.

Съветът за сигурност ще гласува тайно, докато бъдепостигнато единодушие за някой от претендентите. Според правилата той трябва дасъбере 9 гласа “за”, включително тези на всички 5 постоянни членове на Съветаза сигурност на ООН, които нямат право да издигат своя кандидатура.

Следващата фаза е утвърждаване на кандидата на Общотосъбрание на ООН. Името на следващия генерален секретар на ООН ще бъде обявенонай-рано през октомври. Сред 8-те генерални секретари на ООН няма жена илипредставител от Източна Европа.

Анализаторите сакатегорични, че печеливша ще бъде комбинацията от най-приемливата и най-малконеприемливата за всички фигура. През изминалата седмица Форбс почтибезпристрастно посочи в свой анализ, че на ООН е нужен лидер дипломат, а нечиновник и бюрократ от Брюксел.

Между 2 сезона…
И докато превключвамеканалите, за да не изпуснем поредната ООН-драма, всъщност никой не си задававъпроса не е ли унизително държава от ЕС да преговаря с друга държава относнонационалната кандидатура на трета страна-членка на ЕС?

С неадекватнатаси и непоследователна политика България за пореден път доказа, че е държава,която няма визия, която във всеки един момент може да се откаже от позицията сии на която не може да се вярва.

И докато гледамепоредния епизод от балканската драма Кристалина – Ирина, всъщност проигравамешанса си за първи път от 80 години  даимаме наш представител начело на ООН. Шанс, за който вероятно външният министърна Сърбия Вук Йеремич, който се отказа от кандидатурата си в подкрепа наБокова, съжалява.

А междувременноизвън нашата паралелна реалност в централата на ООН тъкмо се откриофициално 71-ата сесия на Общото събрание…