Кой е най-важният човек в един бар? Барманът, разбира се. Ако успееш да приковеш вниманието и интереса му, изживяването на даденото място гарантирано е една идея по-наситено с емоции в правилната посока. Това е като да имаш перфектния съучастник в поредната шега с ежедневието. Аз си имам моя. Казва се Анита и от 2010-та година насам я преследвам навсякъде, където забърква от анестезиите на живота.

Ани винаги е умеела да съблазни с добре балансиран коктейл, поднесен с усмивка. През това отминаващо вече лято я намерих зад един от най-шик баровете в момента, отворил врати този сезон на пл. “Народно събрание” – Floret. Култовата локация предразполага за посещения от множество гости на премъдрата София, което я изкушава да добави местна съставка във всеки коктейл. За егоист, Ани е приготвила селекция от 5 вечни класики с този характерен локален прочит за дълго чаканата и бързо отминаваща жега на 2018-та.

 

 

Джин Тоник

Създаден през 19-ти век в Британска Индия и до днес този коктейл е безспорният фаворит за летните жеги. Традиционният Джин Тоник се сервира с лайм, но за благоуханно и запомнящо се изживяване, в нейната версия е заменен с розова вода и розови пъпки, които бавно изплуват от голямата буца лед, в която са предварително консервирани.

Съставки: Джин, тоник, роза Дамасцена

Брамбъл

Създаден е от лондонския барман Дик Брадсъл през 1984 г. в Сохо. Оригиналната рецепта съчетава джин, лимонов сок, захарен сироп и ликьор от къпини, в освежаваща за лятото комбинация. Анита замества ликьора от къпини с ликьор от дренки, за да получи напитка с тръпчив местен привкус.

Съставки: Джин, ликьор от дренки, захарен сироп, фреш лимон

Дайкири

Дайкири е име на плаж и на мина за добив на желязо близо до Сантяго де Куба. Напитката най-вероятно е създадена от американския минен инженер Дженингс Кокс, който е бил в Куба по време на испано-американската война. Коктейлът е неизменно свързан с лятото, което тя подчертава с ликьор от бъз.

Съставки: Светъл ром, ликьор от бъз, сироп от бъз, фреш лайм

Маргарита

За създаването на тази класика претенции предявяват не един любители на насладите в горещините. Измежду тях ресторантьор южно от Тихуана през 30-те години на миналия век и аристократ от Акапулко през 40-те. Има и версия, според която Маргаритата еволюира на юг от американската граница по време на сухия режим и алкохолен туризъм на янките. Версията на Анита включва свежи нотки на лайм, розмарин, любимия летен вкус на диня с галещи балончета от Somersby премесени с текила.

Съставки: Самърсби Диня, текила, пюре от диня с розмарин, лайм

Мохито

За разлика от други коктейли, които са създадени от креативни бармани, Мохито е дело на кубински фермер, в опит омекоти вкуса на рома, добавяйки сок от захарна тръстика, лайм и шепа мента. Продължение на век рецептата търпи подобрения, докато достигне познатия баланс. В интерпретация си Анита използва горчиво–свежия вкус на Бранка Мента, за завършена лятна експлозия.

Съставки: Бранка Мента, фреш лайм, ментов сироп, ароматен битер, сода