Американският футбол не е популярен спорт в България. Всъщност, той не е популярен почтиникъде, освен в САЩ, заради което често отнася (заслужени) подигравки, че отборът,който спечели Super Bowl се нарича „световен шампион” – сякаш някоя друга държава се състезава съсСАЩ. Нелепо е и дори американците го знаят, но продължават да го правят,типично по американски.

Този спорт есилно критикуван от феновете на европейския футбол и ръгбито, като европейцитему се дразнят най-вече защото има наглостта да се нарича „футбол”, след катотопката (която даже не прилича на топка, а на заострено яйце) се хвърля с ръка,а феновете на ръгбито му се дразнят, защото го намират за пу… не!, как да гокажа…ъъъ за „не достатъчно мъжки”, да речем – с всичките брони, каски и правилаза безопасност. Американците от своя страна пък намират европейския футбол заспорт за лигльовци и неслучайно при тях това е предимно женски спорт. Реално, техниятженски национален отбор е толкова добър, че не бих се учудил, ако с лекотапобеди четата на Петев, например.

Аз, като единевропейски гражданин, също съм минал през периода на абе к’ъв е тоя спорт, тамсамо се блъскат. И докато е факт, че блъскането наистина е много, то товадалеч не пречи на спорта да е интересен и приятен за гледане. Запознаването справилата става постепенно, но бързо и с времето човек осъзнава колко многомисъл всъщност трябва да потича в този спорт, за да може един отбор да сепредставя добре. И макар играчите често да са възприемани като някакви тъпистероидни уроди, то поне куотърбеците трябва да са интелигентни хора, иначепросто не става. За да си куотърбек се изисква изключително бърза мисъл, точнипреценки на траектория, скорост на вятъра, параболи, физика, математика иразбира се – страхотна физическа форма.

Ето ги и петтепричини защо да гледаш новия сезон в NFL, започващофициално на 8 септември:

1. Защото този спорт всъщност е наистина интересен за гледане.

Нуждата от бърза мисъл на куотърбеците, тактическите надцаквания между треньорите, зловещите мъжки сблъсъци, огромното физическо натоварване върху играчите, винаги препълнените стадиони – всичко това гарантира поне два часа (три, ако гледаш наживо, но за това след малко) спортно забавление, което можеш да гарнираш с чипс и бира и да се почувстваш досущ американец (не само защото ще надебелееш).

2. Защото много мачове започват в гледаемо за нас време.

В последните години американският футбол придобива все по-голяма популярност в Европа и най-вече в страни като Англия и Германия. Учудващо, в България също има фенове, та дори и цели четири (по последни данни) аматьорски отбора. Затова и много мачове започват в 1 на обяд в САЩ, което при нас се равнява на 8 вечерта – идеално време за гледане. С това обаче има два проблема. Единият е, че никой не излъчва NFL в България, затова трябва да се гледа онлайн. За почти всеки мач обаче има HD линк някъде из reddit или сайтовете за стрийм услуги. Другият проблем са рекламните паузи, които са по около 5 минути на всеки 10 минути съдържание. Ужасно много е, но пък винаги обаче може да си платиш $200 за целия сезон и да гледаш официални стртиймове от NFL Network без реклами.

3. Защото няма кой да ти спойлне резултатите. 

Прекалено малко хора гледат NFL в България и дори те знаят кога е имало късен мач и не казват резултата на приятелите си. Тогава мачът спокойно може да се свали на HD от някой тракер (да не се правим, че някой ще си го свали официално) и да се гледа без реклами и без опасност някой да разкрие предварително крайния резултат. Тук, може би учудващо за мнозина, на помощ идват руснаците, които първи качват в най-големия си тракер мачовете на HD – и с английски, и с руски коментар.

4. Защото има сериозен шанс да видиш зловеща контузия на живо. 

Да, знам, звучи садистично, но както казваше комикът Крис Рок: „Аз не отивам на цирк, за да видя как някой е в безопасност с тигри. Отивам заради малкия шанс да видя как някой тигър изяжда онзи тип, който си слага главата в устата му”.

5. Защото може да залагаш колко играчи от NFL ще влязат в затвора този сезон.
Да, играчите от NFL влизат в затвора често. Мнозина се шегуват, че за някои играчи NFL е единствената опция да са на свобода – дали заради стероидите, дали защото просто са агресивни личности, дали заради и двете. Не един и двама играчи са домашни насилници, а исторически има и няколко убийци. Най-пресен е примерът с Арън Eрнандез, който тъкмо беше подписал договор за над 12 милиона долара и беше арестуван по обвинение в тройно убийство. Така на сезон в ареста за различни престъпления отиват по 20-30 играчи. Без майтап.

За финал, щеспомена и някои от най-основните правила, които може да разбереш и сам, новсе пак е добре да знаеш, преди да започнеш да гледаш, ако никога не си пробвал досега.

Всеки отбор сесъстои от по 11 офанзивни и 11 дефанзивни играчи. По едно време натерена се борят само офанзивни срещу дефанзивни. Основен играч е куотърбекът –той хвърля топката към своите съотборници в атака и на неговите плещи паданай-голямата отговорност, но и слава. В атака целта е да се стигне с топката доголлинията на противника и да отбележи тъчдаун, който носи 6 точки и даваопцията да се вкара 1 допълнителна (или 2 при различни условия и треньорскапреценка, но те се вкарват по-трудно). Атакуващият отбор има три опита(дауна), в които трябва да напредне с топката с минимум 10 ярда, за да получинов комплект даунове. Ако в рамките на три опита атакуващият отбор не успееда мине 10 ярда, се изпълнява или пънт (ритане на топката от ръка в полето напротивника), или филд гол при достатъчна близост до голлинията на противника,който може да донесе 3 точки. В отчаяни ситуации атаката може да реши даизползва 4-ия си даун за да напредне с топката отвъд необходимите 10 ярда, нопри неуспех другият отбор получава топката на много удобно място. Защитата пъксе старае да попречи на атакуващия отбор да напредва, като в най-добрия случай можеда пресече топката и да я отнеме, с което има възможност да отбележи тъчдаун,или минимум да върне своята атакуваща формация на полето.

Книгата справилата е по-дебела от Война и мир, затова се изисква малко повече време зазапознаване с по-редките случаи и следователно – гледане на повече мачове.Затова може да пробваш този сезон – избери си отбор, гледай мачовете му ине след дълго може да се почувстваш учудващо привързан към него. В България,поне по мои наблюдения, по-популярни избори са New England Patriots, Seattle Seahawks, Denver Broncos, Dallas Cowboys, Green Bay Packers, Pittsburgh Steelers и Minnesota Vikings.