От “Осанна!” до “Разпни я!” – коментарите за новата първа дама на Франция запълват цялата емоционална палитра, която може да провокира една скандална жена у света. Vogue твърди, че тя ще предефинира френската мода. В нашите медии я нарекоха “Барби в менопауза”. Защото нали това е най-смисленото нещо, което можем да кажем за една елегантна жена на 63, с руса коса, бели зъби и къса пола. Статията с въпросното заглавие е писана от жена. Доста тъжно. Сами си копаем гроба на по-тъпия пол и падаме в него.

 

Ако за момент извърнем поглед от (между) краката на Бриджит Маркон и се огледаме отвъд чантите и фризурите, ще видим, че има не малко като нея. Не, не такива, които са се оженили за съучениците на децата си. Или които не се срамуват да покажат почернелите си ръце и крака макар да не са на 27. Жени на възрастта на майките и бабите ни, които са умни, променят представи, изглеждат добре, правят чудеса от храброст. И да, някои от тях спят с много по-млади мъже.

 

Ето пет от тях, но има още поне 50 хиляди. За да се вдъхновим и надскочим интелигентността, която стига до “Барби в менопауза”.

 

Име: Синди Галоп

Години: 57

Какво прави: Една от най-влиятелните жени в рекламната индустрия, бивш президент на BBH New York, баща й е англичанин, майка й китайка, завършила е Оксфорд, опитва се да промени света, говорейки честно и открито за секса. Години наред излиза с по-млади мъже от нея и установява, че лесният достъп до хардкор порно в наши дни тотално е изкривил представата им за секса в истинския живот. Така създава платформата MakeLoveNotPorn, в която всеки може да разкаже и покаже лична секс история, включително да види как изглежда сексът в живия живот, който правят порно актьорите и актрисите.

Харесваме я, защото: Е първият човек, който стъпил на червеното килимче на TED казва “да свършиш на лицето й”. Шест пъти.

Цитат: “Жените са тези, които променят статуквото, защото те никога не са статуквото”

 

Име: Пеги Уитсън

Години: 57

Какво прави: Астронавт в НАСА. Учен. Жена, за която спокойно можем да кажем, че не е от този свят. В момента е на Международната космическа станция и преди няколко дни счупи рекорда за най-дълъг престой в космоса, прекарвайки там общо 534 дни, 2 часа и 49 минути. Но още преди това влиза в учебниците за космонавти като първата жена, която е командвала два пъти Международната космическа станция, като най-възрастната жена летяла в космоса за НАСА и като най-опитната жена астронавт в света. Настоящата й мисия ще приключи през септември, когато ще е натрупала общо 650 дни там горе.

Цитат: “Харесва ми тук горе”

 

 

 

Име: Катрин Суитцър

Години: 70

Какво прави: През 1967 е била първата жена, завършила Бостънския маратон. Малко е трудно да си го представим, но тогава това е било забранено, защото жените са смятани за прекалено крехки за 42-километровата дистанция. Преди финала даже един от организаторите се опитва да й вземе номера, докато тича, и да я отстрани от състезанието. Преди седмица Катрин Суитцър застана отново на старта в Бостън (заедно с още 12 300 жени) и завърши само с 24 минути отгоре на времето й отпреди 50 години!

Харесваме я, защото: Освен че е изтичала 40 маратона за 50 години, през цялото време не се изморява да говори за правата на жените. Да тичат на маратони и по стадиони и да получават толкова пари за това, колкото и мъжете спортисти. Да седят на заседателните маси. Да вдигат ръка в пленарна зала. Защото 12 хиляди жени на Бостънския маратон не са малко, но винаги може и още.

Цитат: “Животът е за да участваш, не за го гледаш”

 

Име: Деби Хари

Години: 71

Какво прави: Пее. От има-няма 50 години. Тя е женският еквивалент на наборите си Мик Джагър и Кийт Ричардс. Само дето те са се сбръчкали и почти на нищо не приличат, докато госпожа Хари изглежда жестоко с изрусената си пънк прическа и черни кожени панталони. През 2017 отново е в ролята си на поп дива – издаде 11-и албум с Blondie, който по всички параграфи променя ироничния смисъл на фразата “на баба ти диското”.

Харесваме я, защото: Средностатистическите баби на нейната възраст обикалят света с all inclusive круизи, а тя тръгва на турне.

Цитат: “Никога не можеш да се изложиш прекалено много.”

 

Име: Fatoumata Jallow-Tambajang

Години: 67

Какво прави: Вицепрезидент на Гамбия и “майка на нацията” в добрия смисъл. През 2016 тя е начело на коалицията, която успява да свали от власт след 22-годишна диктатура президента Яйя Джаме. Фатумата успява да убеди разединената опозиция да издигне общ кандидат за президент, който след победата си я назначава за свое вице и министър по женските въпроси. Сега се е заела да докара ток и вода за майките и децата по селата, които все още ходят с кофа до кладенеца. И не само. Голямата битка в живота й е бившият гамбийски диктатор да бъде осъден преди да избяга с всичкото африканско злато, до което се е докопал (включително това на Кадафи и Мобуту Секо, които навремето са си скрили парите в Гамбия).

Харесваме я, защото: Не трябваше да пращаме Бареков в Гамбия да наблюдава техните избори, а трябваше да поканим тази 67-годишна дама на нашите, да ни предаде нагледно как и ние да си обединим дясното.

 

 

Fatoumata Tambajang is Gambia’s new Vice President