Предсмъртното мъждене е най-често срещаното в световен мащаб нарушение на сърдечния ритъм и засяга един от всеки четирима възрастни над 40-годишна възраст,като причинява нарушения в сърдечния ритъм и увеличава с пет пъти риска отинсулт. Това е състояние, при което сърцето губи своя равномерен ритъм, а дветепредсърдия на сърдечния мускул обикновено бият прекалено бързо, прекалено бавноили неравномерно. Сърцебиене, задух, световъртеж и лесна уморяемост са част отсимптомите на заболяването, но те не винаги са изявени.

Много хора дори не осъзнават, чеимат предсърдно мъждене – понякога те просто усещат леко прескачане на сърцето.Тъй като при наличие на заболяване на сърдечния ритъм, кръвта в предсърдието насърцето не циркулира правилно, това може да доведе до образуване на тромби.Посредством кръвта, образуваният тромб може да се предвижи до мозъка и даблокира важен кръвоносен съд, предизвиквайки тежък инсулт. Предсърдното мъжденее причина за почти една трета от всички случаи на инсхемичен инсулт.

Предварително взетите мерки могат да бъдат решаващи. Живей в ритъм – намали риска от инсулт:

Движи се
Колкото и заето да е ежедневието ти, опитай да се движиш задължителноминимум 30 минути – стани по-рано и сераздвижи, ходи пеш до работа, разходи се с привечер с приятели, плувай, тренирай във фитнеса(още по-добре, ако е на открито) и най-полезното – прави редовен здравословенсекс. Упражненията увеличават сърдечната честота, правят те силен и издръжлив. Внимавай да не се претовариш – това има неблагоприятен ефект върху сърцето. Не забравяй да си почиваш поне час (най-добре в легнало и отпуснато положение на тялото), независимо с какво се занимаваш и къде се 

Спри цигарите и алкохола(или поне ги намали, щото сме егоист все пак)
Злоупотребата с цигари и алкохол е доказано вредна, когато не е в умерениколичества и компания. Наложи си воля – здравето ти е преди всичко и въпрос насамоуважение. По едно малко вечер увеличава добрия холестерол и е от полза за сърчицето ти, твърдят изследвания. Прекомерната консумация обаче води до високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност. Вредата от тютюнопушенето върху твоето мускулесто тяло е гигантска. В това се включват и множество сърдечно-съдови заболявания, които се наблюдават при пушачите.

Не прекалявайс храната
Един от най-рисковитефактори за здравето е наднорменото тегло. Старай се да избягваш кулинарнитеизкушения, бързите и мазни храни. Намали солта в яденето – полезно е за целия организъм. Храни се с много фибри и омега-3 мастни киселини! Ограничавай рафинираната захар и трансмазнините. Това понижава холестерола и заздравява сърцето. Обилно количество плодове и зеленчуци ще помогнат да контролираш теглото си и ще балансират кръвното налягане. Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от коронарна болест на сърцето.

Пий повече вода
Кафето, чаят, безалкохолното (и бирата) и сокът не се броят – пий минимум по литър иполовина вода на ден.

Без стрес      
Животът неусетно става все по-забързан и стресиращ, което поражда тенденции като отказ от физическа активност, преяждане, пушене и прекаляване с алкохол. Дори и това да не се случи, самият стрес е свързан с високо кръвно налягане. Намирай време да релаксираш абсолютно всеки ден. Понякога стига просто един човешки разговор, за да преодолееш драмата на живота си – няма нищо непоправимо. Можеш да пребориш стреса и като си вземеш домашен любимец, който винаги е готов да те зареди с положителни емоции.

По повод Деня на сърцето стартира информационнакампания “Живей в ритъм – намали риска от инсулт!”, с цел дапредупреди за опасността от предсърдното мъждене – една от основните причини за исхемичен инсулт. Организаториса Дружеството на кардиолозите в България с подкрепата нафармацевтична компания Бьорингер Ингелхайм. Кампанията продължава вдиагностично-консултативните центрове София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора.