Понякога животът ни изненадва с необясними и невъзможни съвпадения, които не биха могли да бъдат обяснени, просто базирайки се на теорията на вероятностите. Bright Side са избрали някои съвпадения от различни времена и места на света, за да демонстрират колко всъщност непредвидим и мистериозен е той.

 

 Почти като прераждане

© wikipedia © welt

Има голяма вероятност да си виждал сравнението на невероятната външна прилика между Енцо Ферари и Месут Йозил – немски футболист с турско-кюрдски произход. Малко известен е фактът обаче, че основателят на компанията Ферари умира през 1988 година, когато месец по-късно се ражда футболистът.

 

 Дали това не е доказателство за пътуване във времето?

Дженифър Лоурънс е съвършено копие на египетската актриса от средата на миналия век Зубайда Тарват.

 

Предчувствие за Титаник

© wikipedia © wikipedia © bibleetnombres

През 1898-ма, 14 годни преди потъването на Титаник, фантастът Морган Робъртсън написва романа Futility  (в българската литература го превеждат като „Напразно”, „Безсмислено” или „Безсилие”, а дори и като „Гибелта на Титан” при публикувания след трагедията). В него разказва историята на потънал кораб с името Титанът (The Titan). Не само името и злочестата съдба съвпадат с това на злополучния Титаник. И измисленият, и съществувал кораби са описвани като невъзможни да потънат, имали подобни технически характеристики, липса на достатъчно спасителни лодки плюс трагедията в двата слуая е следствие на удар в айсберг, в Северния ледовит океан.

 

Съседи през вековете

© wikipedia © jimihendrix

Джими Хендрикс е живял в съседство до известния композитор Георг Фридрих Хендел, с уточнението, че са ги разделяли около 2 века. Хендел е живял в Лондон на ул. Брук 25, а Хендрикс на същата, но номер 23. И двамата са невероятно влиятелни музиканти за времената си.

 

Трагедията в Хувър Дам

© usbr

Един от първите хора, които губят живота си по време на изграждането на забележителното за 1954 съоръжение – ВЕЦ Хувър дам е Джордж Тиърни. Той умира на 20 декември 1922 по време на подготвителните работи. Последният човек, който умира там бил Патрик Тиърни – синът на Джордж и датата е 20 декември.

 

Първото ПТП в света

© life

През 1895 година в Охайо две коли се сблъскват. Особеното в инцидента е, че през тези години автомобилната индустрия едва стартирала и в Охайо тези две коли са били единствените. Съответно, по това време подобни инциденти не са били документирани и официалните доклади по случая не са оцелели.

 

Съвпаденията в биографиите на Линкълн и Кенеди

© whitehouse © whitehouse

Множество странни съвпадения съществуват в сравнението между биографиите на двамата президенти. Ето няколко от тях:

–          И двамата са умрели от изстрелна рана в тила, в петък преди празник – Линкълн е застрелян преди Великден, а Кенеди преди Деня на благодарността. И двамата са придружавани от съпругите си.

–          И двамата имат по 4 деца.

–          И двамата имат приятел на име Били Грахам.

–          Кенеди има секретарка на има г-жа Линкълн, а президентът Линкълн е имал секретар на има Джон.

–          Наследниците им на поста и в двата случая са вице президенти на име Джонсън, южняци и демократи.

 

 Първият и последен войници

© theguardian

Надгробните плочи на първия и последния убити великобритански войници по време на Първата Световна Война са разположени на едва 6 метра разстояние и обърнати една към друга. Тази подредба по никакъв начин не е била търсена или умишлена.

 

Слуховете за машината на времето на Едгар Алан Пo

© poestories © poestories

В книгата си Историята на Артър Гордън Пим (The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket, 1838), По ни разказва за съдбата на четерима моряци, които оцелели при потъването на кораба им и били принудени да изядат моряче на име Ричард Паркър, за да оцелеят. Според автора историята се базира на истински факти, но не това бил случая.

46 години след написването на романа, след потъване на истински кораб няколко членове на екипажа му успели да се спасят и си спомняли как са изяли момче, моряче на име… Ричард Паркет. Така тръгнали слухове, че известният американски писател притежавал машина на времето.

 

Братя без късмет

© imgur

През юли 1975 Ърскин Лаурънс Ебин, седемнадесет годишен жител на Бермудските острови карал мотоциклета си по пътя когато бил ударен от такси. Почти година по-рано, отново през юли, братът на Ърскин, по това време също на 17 години е бил убит докато кара същия мотопед. Ударен е от такси, а зад волана бил същият шофьор със същия пътник…

 

Антъни Хопкинс и рядката книга

© imdb © imdb

Веднъж актьорът Антъни Хопкинс трябвало да намери книгата за ролята си във филма Момичето от Петровка, по Файфър. Не успявал да открие копие никъде и тогава абсолютно случайно видял забравено копие на същата тази книга в метрото.

Когато по-късно Хопкинс се среща с автора на Момичето от Петровка – Файфър, последният му споделя, че той самия няма книгата, защото е подарил своето копие  на приятел, който го е изгубил някъде в метрото.

 

Специално име в Римската империя

© wikipedia © colosseo

Рим, люлката на Римската империя е основан според легендата от Ромулус и Ремус. Ромулус е името и на първия император на Рим, както и на последният управляващ на Западната Римска империя – Ромулус Августулус, въпреки че рожденото му име е Флавиус Ромулус Августус. При всички положения една от най-могъщите империи на античността започва и свършва с името Ромулус.

 

Предсказанието за победата на Доналд Тръмп от Семейство Симсън

© youtube

Създателите на анимацията правят епизод през 2000-та година, където се шегуват с Доналд Тръмп като президент на САЩ. Как биха могли да предположат, че един ден това ще се превърне в реалност?