Мултижанровият фестивал Нощ Пловдив е едно от най-посещаваните културни събития в България. Концерти, акции, изложби, разходки, специални събития и живот на открито. Обикновено Нощта събира около 50 000 души, с общото желание да общуват с идеите на фестивала и неповторимата атмосфера на Пловдив. За първи път Нощ Пловдив ще в три вечери – 15, 16 и 17 септември 2017. Включва 75 локации и над 100 събития. Ето ти няколко идеи – важни за програмата и идеологията на фестивала.

 

Фортисимо Фест 2017 – Музика под звездите

В първата част на концерта организаторите връщат времето назад с класическата музика, написана от български композитори. След силното класическо начало следва български фолклор в духа на модерните времена. А за финал ще звучат романтичните хитове от златния филмов фонд на България, изпълнени от виртуозните музиканти на Софийската филхармония под диригентството на маестро Максим Ешкенази. Класическата музика, представена по нетрадиционен начин, направена близка, достъпна, привлекателна, интересна, разбираема за всеки – това е Фортисимо Фест. С участието на актьорите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов

16 Септември
от 20:00 до 22:00

Античен театър

 

Разходка из световните музеи с VR очила

На Главната ще е разположена специална VR зона, до стълбите на Каменица. Слагаш си очилата за виртуална реалност и влизаш в световно известни музеи. Проект на Visa.

15 и 16 Септември
от 19:30 до 01:00  

На Главната

 

Скулптурата Изоставен

Изоставен е скулптура в публичното пространство, която носи позитивната ирония на множество трансформации на материал и среда.

Оголването на конструкцията, подчертаването на формата създават усещането за нещо пропуснато, нещо, което не може да бъде наваксано, а само натоварено с нов смисъл. Жирафът има двойнствен „живот”, той е мрачен и светъл, изоставил е своето предназначение, идва от миналото, но същевременно очаква бъдещето, едновременно е празен и бременен със значения.

Автор е Ева Вентова.

Може да се види на надлез Гладстон

 

Личности, герои, вдъхновители – изложба на плакатно изкуство 

Изложба с 30 авторски произведения на плакатното изкуство от водещи български артисти. Вдъхновени от личности като Джон Ленън, Махатма Ганди, Мадона, Майлс Дейвис, Ноам Чомски, Дейвид Боуи, Лео Ди Каприо и др.

Цялата колекция е на plakatkombinat.com

В Kanape – Vibrant Media ул. Братя Пулиеви 1

15, 16 и 17 Септември
от 19:00 до 01:00

 

Изложбата VIPA 2016: Фотограф на годината

 

Виж победителите в шестте категории на Voubs International Photography Awards 2016 – един от най-мащабните фотографски онлайн конкурси в света

Наградният фонд е 41 000 евро и в него над 500 участника от десетки държави се представят пред аудитория от над 80 000 организатори, артисти и потребители от цял свят.

Дом на културата Борис Христов
ул. Гладстон 15

15, 16 и 17 Септември
от 19:00 до 01:00

 

Private Idano

Майк Буше пълни с кола фонтан в центъра на Пловдив. Скулптурата в публична градска среда се казва Love Dive (Diet Pelican Froth).

Good morning Plovdiv! Mike Bouchet, Love Dive (Diet Pelican Froth), public sculpture , NIGHT/Plovdiv, 15, 16, 17 September #colafountain #artist #dietcoke #newproject #mikebouchet #plovdiv #sarievgallery #cool #coke #happy

Публикувахте от SARIEV GALLERY в 14 септември 2017 г.

А Private Idano е първата самостоятелна изложба в България на международно-известния художник Майк Буше (САЩ/Германия).

Картините и рисунките в изложбата са част от цикъл в развитие, наричан от автора Tapestry Cartoons (скици за стенопис), който стартира през 2004. Художникът прави колажи от рекламни постери за популярни филми, след което ги пресъздава в картини и рисунки. Преносът на рекламна информация в по-традиционен материал създава нов синтез от изображения, които, дори и да изглеждат противоположни, се превръщат в необичайни творби, едновременно подкопаващи и подсилващи източника.

Галерия SARIEV Contemporary и центъра на Пловдив

15 и 16 Септември
от 19:00 до 01:00

Миграции на страха

 

Проектът разглежда аспектите на страховете на днешна Европа. Страхът е основна и естествена защитна реакция при опасност, която приема различни форми: агресия, паническо бягство или вцепенение. За разлика от животинския свят, реакциите, породени от страх сред човешките същества са много по-разнообразни: от чисто физическото унищожение на обекта на предполагаемата опасност, до прояви на омраза, агресивна нетолерантност и предразсъдъци. Човешкият страх може да бъде оправдан, но също така и илюзорен, или симптом на психично разстройство. Той може да е резултат на целенасочена манипулация, упражнявана върху един индивид от други лица. Нашите страхове са не само психологически, но и социални явления и като такива, те са част човешката история и общество като цяло.

Миграции на страха е мащабен и дългосрочен проект – резултат от интензивното сътрудничество между артистични и културни институции, правителствени и неправителствени организации от четири европейски страни (България, Германия, Австрия и Словения)
Изложбата продължава до 02 октомври.

ГХГ – Баня старинна
ул. Четвърти януари

 

Свещено изкуство и съвременност

Свещено изкуство и съвременност e лекция на проф. дфн. Владимир Градев като част от образователната платформа Въведение в съвременното изкуство.

Свещено ли е още изкуството? Това ще бъде водещият за лекцията въпрос, която ще вземе за своя отправна точка колекцията на съвременно изкуство в апартаментите Борджия на Ватиканските музеи и ще потърси да разкрие художествения опит на модерността като краен резултат на една хилядолетна история. Ще покаже как съвременният художник се явява наследник на христриянската традиция, макар и често да пропилява като “блуден син” това богато наследство. Ще бъдат разгледани въпросите за разлома между изкуство и истина, ще потърсят старите и нови връзки между иконоестетическия и религиозния опит. Ще се обърне внимание, по какъв начин може да се яви и възприеме Божията слава, блясък и красота и днес в нашия секуларизиран и разомагьосан свят, който, отхвърлящ най-висшето предназначение на изкуството, поставя под въпрос самото изкуство.
*„Въведение в съвременното изкуство“ е дългогодишен проект на фондация

Католическа катедрала Св. Лудвиг

16 Септември
от 19:00 до 21:00

 

Черната кутия

Черната кутия на Фелия Барух е фотографска изложба и инсталация.

Отвъд конвейра на селфито и авторежисурата на собствения образ е личността – без фалш и без имитация. А когато се виждаме през очите на друг, сме най-уязвими, но може би сме и най-много себе си. Изложбата с фотографии в Черната кутия е резултат на експеримент и разголване пред обектива на фотографа, който е въплътен в серия от портрети. В рамките на НОЩта кутията е и отворенo студио, в което всеки желаещ ще може да направи свой автопортрет в специално подготвено пространство за това, с помощта на авторката, която би могла да ви разкаже за фотографския процес.

Стълбите на Джумаята

15, 16 и 17 Септември
от 19:00 до 01:00

 

SEED аудио-визуален пърформанс 

 


Creative Media Lab: Emerging Environments ще представи SEED аудио-визуален пърформанс на Mери Франк (САЩ) –  на гранични преживавания и органични форми.
Стъпващ върху предишни работи, това е сън от разгръщащи се пространства и деликатни структури. Изобразени абстрактно, обширни, пищни интериори се разпростират и сриват, движени от и успоредно с наслоени честоти абстрактен звук. Произведението се движи между загатната история и чиста абстракция, пространства и текстури, сложност и простота. Вдъхновено от архитектурата, то започва в затворени пространства с хаотично движение, преминава през лабиринт от пещероподобни коридори, неясни предели и гранични пространства, докато накрая достигне разгръщане и разцъфтяване.

16 Септември
от 21:00 до 22:00

Военен клуб
ул. Иван Вазов, 2

 

 

 

Изложба ТУК НАВСЯКЪДЕ

10 години фондация Отворени изкуства

Историята на организацията зад едни от най-смислените инициативи в Пловдив въобще. Изложба с документи, архиви, инсталации, интервюта; специално създадени творби на Лъчезар Бояджиев, Войн де Войн, Светлана Мирчева, Петко Танчев, Димитър Шопов, произведения на Правдолюб Иванов, Кирил Кузманов, Иван Мудов. Куратор е Владия Михайлова
Създадена в годината на присъединяването на България към Европейския съюз, фондация Отворени изкуства е сред най-устойчивите млади граждански организации в страната. За последните десет години на отворени граници тя успява да допринесе за изграждането на нова градска култура, да популяризира съвременното изкуство и да възпита нови аудитории. Проектите й свързани с града и неговата памет, създават алтернативен образ на Пловдив и разширяват пространството за съвременна култура и комуникация със света. Под мотото ТУК НАВСЯКЪДЕ юбилейната изложба споделя със зрителите не само свършената през годините работа, но и мотивите, убежденията и ценностите, които стоят зад нея. Отделните документи, проекти и художествени произведения коментират някои от големите теми в днешния, глобален свят като въпросите за наследството, паметта и идентичността, за новите поколения и тяхната култура, за комуникацията, социалните мрежи, технологиите и начина, по който те променят човешката среда, за смисъла на отварянето към другите, за променящите се граници, карти и хоризонти, и др. През отделния, частен случай изложбата дава поглед и върху ролята на гражданския сектор в България като културен мисионер и посредник между конкретната среда „тук” и международните платформи – „навсякъде”.

15, 16 и 17 септември
от 19:00 до 01:00.  Изложбата продължава до 31-ви септември.

ДЕТМАГ Снежанка
ул. Райко Даскалов, 29

 

Прожекциите на КинеДок

Какво е КинеДок? Единствена по рода си инициатива за алтернативна дистрибуция на европейско документално кино. Или с други думи – филмови прожекции на разнообразни, нестандартни места, извън рамките на познатите киносалони.

от 21:00 до 00:10

 

16 септември 

Лапидаруим, Стария град

 

Нощ Пловдив 2017 е на 15, 16 и 17 септември

Цялата програма на Нощ Пловдив е в сайта на фестивала