Преди осемдесет години Ърнест Хемингуей забърква най-перфектния коктейл за всички времена. Смърт в Гълфстрийм, както той го нарича, е мехлемът за душата на писателя през мрачната 1937-ма, белязанаот икономическата рецесия в САЩ, Голяматачистка на Сталин, новата войнамежду Китай и Япония, както и Гражданскатав Испания, която отразявал като журналист в Северна Америка.

През същата година, 38-годишният тогава, Хемингуей излиза от творческакриза, пише Анн Кито от Quartz. Публикува Да имаш и да нямаш – романза отчаян капитан принуден да участва в контрабанда между Кий Уест, Флорида,и Куба, за да свърже дватакрая. На писателя бохем му хрумала гениалната идея и измислилтова, което нарича съживяване и освежаване – джин във висока хайбол чаша,който охлажда кръвта ивдъхновява интереса къмхраната, другарите и живота.

Хемингуей описва магичната течност като коктейл, предназначен за употреба от 11:00 часа нататък.

Внимание! Ще ни бъдеш благодарен за следващите редове:

Вземи висока тънка чаша за вода и я напълни със ситно натрошен лед. Капни нежно 4 пурпурни пръски отАнгостура битер, добави сок, не забравяй и смачканата кора от зелен лайм, а накрая напълни догоре с джин (холандски по възможност) … 

NB! Без захар – не си въобразявай да добавяш сладост в тази силна напитка, в която горчивината е опасният ѝчар. И все пак, ако не можеш да изтърпиш нейната тръпчивост една чаена лъжичказахар е предостатъчна. Останалото е приказка.

Рецептата на Хемингуей е документирана през 1946-та  в сборника на Чарлз Бейкър The Gentleman’s Companion, An Exotic Cookery and Drinking Book.

Смърт в Гълфстрийм евключен и в книгата с рецепти за коктейли на КолинФийлд – главният барман на главен барман на легендарния Бар Хемингуей в парижкия хотел Ritz.