egoist.bg/short_news
Новините в няколко реда
13:22 19 юли 2017

Мирослав Боршош бе привлечен към наказателна отговорност за нецелево разходване на част от отпуснатите от кабинета 17 млн. лв. заради предстоящото председателство на България на Европейския съюз.

В хода на разследването е било установено, че след получаването на средствата за ремонта на НДК в периода от 23 август 2016 г. до 31 януари 2017 г. в нарушение на Закона за публичните финанси Боршош е разпоредил част от парите – 1 718 243 лв., да бъдат използвани за разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. “От това са настъпили вредни последици за държавата в размер на 1 718 243 лв., което обоснова ангажиране на наказателната му отговорност за нецелево разходване на средства”, аргументира се прокуратурата.
“Бях привлечен като обвиняем за нецелесъобразно изразходване на средства”, каза Боршош, след излизането си от следствието. Също така обясни, че е поискал, но не са му били предоставени доказателства по разследването срещу него. Боршош заяви, че не се отказва от нищо, което е свършил през тези две години. “Заставам зад работата си, зад всичко, което сме постигнали, и всичко, което сме правили, не само е важно и значимо, но и по закон правено.”

Сотир Цацаров съобщи, че сигналът, от който е започнало разследването е подаден от бивш служител на НДК.

Тоест, основното, в което обивиняват Боршош, е, че вместо за ремонти около председателството, Боршош е разплащал с част от преведените пари за други текущи дейности на НДК. Невероятно обвинение. Интересно колко точно доказуемо и наказуемо е преместването на едни банкноти, пред други, в рамките на един и същи джоб. Предстои да видим.