egoist.bg/short_news
Новините в няколко реда

News Shots

 • преди 6 години

  Нов графит на британския уличен художник Банкси се появи в Ню Йорк. Първо Банкси провокира с работа в защита на турската художника Зехра Доган, а веднага след това и с по-малка работа, изобразяваща плъх в часовник.

  Вниманието на медиите беше първоначално приковано от голямата работа на ъгъла на Хюстън стрийт и Боуъри – символично място, където е имало графити  на Кийт Херинг и бразилците Os Gêmeos. Новата гигантска работа, дело на Банкси, е символичен протест срещу задържането на турската художничка Зехра Доган. Зехра Доган беше осъдена на две години, девет месеца и 22 дни, заради нейна творба, на която е показан разрушения от турските власти курдски град Нусайбин.

  (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

  По-нагоре, на ъгъла на шесто авеню и 14-а улица е по-малката работа на Банкси, която е поставена на стара банкова сграда, планирана за разрушаване.

  (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

 • преди 7 години

  Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха днес в Скопие исторически Договор за добросъседство между България и Македония.

  Договорът се подписва след дългогодишно отлагане, а с него двете страни официално признават, че имат “обща история”.

  Удобен момент, нищо че е с десетилетия закъснял, да спре антибългарската кампания, да спре и антимакедонската кампания и да започне общата проевропейска кампания.

   

 • преди 7 години

  Ръст на екскурзиите на български граждани в чужбина отчете Националният статистически институт през юни. Миналият месец на почивка и екскурзия извън страната са били близо 190 хил. души – абсолютен рекорд за последните десет години и с 3% повече, отколкото през юни миналата година. Топ дестинациите са Гърция и Турция.

  Това вероятно се дължи на известна стаЛбилност на икономиката и също така известната нестаЛбилност на природата около българското Черноморие, ставащо все по-популярно като българското Сивобетоние.

 • преди 7 години

  Прокуратурата внесе обвинителен акт по делото за присвояване от Корпоративна търговска банка на над 2 млрд. лв., длъжностно присвояване на 205 млн. лв., изнесени в брой от трезора на КТБ, и престъпления по служба от служители на “Банков надзор” на БНБ. И предаде на съд 18 души между които бившия директор на банката Цветан Василев. Между тези 18 души не фигурира името на бившия бизнес партньор на г-н Василев – г-н Делян Пеевски.

  Това води до извода, че съдебната реформа в България е приключила, Делян Пеевски е чист като сълза, а в очите на прокуратурата не плуват корабчета. Честито.

 • преди 7 години

  София е най-лошият град за живеене в Европейския съюз. Това показват данните от ежегодно проучване за качеството на живот в света, съобщи NOVA. В изследването са включени 231 града от цял свят. Сред тях на София е отредено 116-то място – последно от всички страни от Европейския съюз. Виена е номер 1, Багдад е последен. Критериите са: политическа стабилност, бизнес и социална среда, здравеопазване, образование, престъпност, транспорт и инфраструктура.

  Значи, все пак, в глобален план, има цели 115 града, които са по-зле от нас, нали? ОК, това не ни топли, така е. Проблеми като – мръсният въздух, хаосът в строежите и разрушенията, танцуващите плочки и т.н. – могат да бъдат решени, ако повече експерти участват в взимането на решения. Една от възможностите е инициативата Визия за София.

   

 • преди 7 години

  Мирослав Боршош бе привлечен към наказателна отговорност за нецелево разходване на част от отпуснатите от кабинета 17 млн. лв. заради предстоящото председателство на България на Европейския съюз.

  В хода на разследването е било установено, че след получаването на средствата за ремонта на НДК в периода от 23 август 2016 г. до 31 януари 2017 г. в нарушение на Закона за публичните финанси Боршош е разпоредил част от парите – 1 718 243 лв., да бъдат използвани за разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. “От това са настъпили вредни последици за държавата в размер на 1 718 243 лв., което обоснова ангажиране на наказателната му отговорност за нецелево разходване на средства”, аргументира се прокуратурата.
  “Бях привлечен като обвиняем за нецелесъобразно изразходване на средства”, каза Боршош, след излизането си от следствието. Също така обясни, че е поискал, но не са му били предоставени доказателства по разследването срещу него. Боршош заяви, че не се отказва от нищо, което е свършил през тези две години. “Заставам зад работата си, зад всичко, което сме постигнали, и всичко, което сме правили, не само е важно и значимо, но и по закон правено.”

  Сотир Цацаров съобщи, че сигналът, от който е започнало разследването е подаден от бивш служител на НДК.

  Тоест, основното, в което обивиняват Боршош, е, че вместо за ремонти около председателството, Боршош е разплащал с част от преведените пари за други текущи дейности на НДК. Невероятно обвинение. Интересно колко точно доказуемо и наказуемо е преместването на едни банкноти, пред други, в рамките на един и същи джоб. Предстои да видим.

   

 • преди 7 години

  Лидерът на Воля и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки вече е обвиняем за изнудване. Антикорупционното звено на прокуратурата привлече депутата към наказателна отговорност за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София е заплашил седем собственици на аптеки с увреждане на имуществото им и други противозаконни действия с тежки последици за тях, съобщава Дневник.

  Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на фирми, собственост или контролирани от него или да прекратят търговската си дейност, аргументира се прокуратурата.

  По-късно в парламента Марешки се оплака, че е бил притискан до края на май да прекрати бизнеса си с горива. Исканията към него били не само политически, но и икономически, и идвали от хора, които, “мародерстват този бизнес, имат възможност да поставят такива условия”.

  Ако един човек изглежда като мутра, говори като мутра, действа като мутра, то той най-вероятно не е мутра, а е защитник на пенсионерите, които имат нужда от евтини лекарства и на тези, които имат нужда от евтин бензин. Нали?

 • преди 7 години

  Гигантски айсберг се е отцепил от западния антарктически леден шелф. Това потвърдиха днес най-новите сателитни данни от района, съобщиха учени, цитирани от Гардиън и световни агенции.

  Айсбергът е един от най-тежките в документираната история – с тегло около един трилион тона, с площ 5800 кв. км – два пъти колкото размерите на Люксембург. Отцепването му е променило драстично ландшафта на Антарктическия полуостров.

  Учените нямат доказателства, че това се дължи на климатичните промени. То вероятно и няма такива. И въобще всичко си е супер. И никога няма да умрем от малоумие, лакомия и драстична злоупотреба с ресурси и зла пенетрация в работите на природата.

 • преди 7 години

  Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че приключилият в неделя “поход на справедливостта” е бил организиран за подкрепа на терористичните групировки, предаде ДПА.
  Ердоган многократно критикува протестния поход, предприет от лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу.
  Участниците в похода изминаха 400-километровото трасе от Анкара до Истанбул за 25 дни. Шествието приключи в неделя в Истанбул, където бе организиран масов митинг, привлякъл над 1,5 милиона души, по данни на НРП.

  Милион и половина не ти правят евалла, а ти ги обвиняваш в подкрепа за тероризма!? Ай сиктир!

 • преди 7 години

  “НДК е генерирало загуби в рамките на 9 млн. лв. през последните две години”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. “Няма да бъде отнето от България председателството на Съвета на ЕС заради ремонта на НДК”, това пък каза министър Лиляна Павлова, отговаряща за председателството на България, при изслушване по време на първото заседание на временната парламентарна комисия за установяване фактите и обстоятелствата при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на председателството на ЕС. Дончев припомни, че в момента тече разследване на прокуратурата, което трябва да установи как са харчени средствата, предоставяни на НДК.

  Относно управлението в последните две години на НДК можем да кажем следното – неправомерните харчове, злоупотребите и кражбите, ако те съществуват, разбира се, би следвало да предмет разследване. Но парите дадени за култура, за нови културни пространства, за нова, неподменяна за 35 години техника, за творчество и общуване на полето на културата – просто не могат да бъдат загуба. Независимо дали НДК е търговско дружество, най-големия базар за гащи у нас или културно средище.