Едни от най-добрите уискита в света се правят в Шотландия. Това е неоспорим факт. А  всепризнато е, че едни от най-превъзходните уискита в Шотландия се правят в Спейсайд – място благословено, което  е „обречено“ с перфектните условия за производство на малцово уиски. Преди малко повече от 200 година именно в този район Джордж Смит отваря своята дестилерия – The Glenlivet Distillery. Тя се намира на малко по-отдалечено и изолирано място, в долината на река Ливет, което обаче съчетава перфектната надморска височина с плодородна почва и чист планински източник на вода. На това място се създава едно от най-висококачествените уискита по онова време, с характерен мек вкус и отличими плодови и цветни нотки– малцовото уиски The Glenlivet.

Според легендата повече от половината от уискито, което се консумира в Шотландия до началото на 19 век, се произвежда и продава незаконно и за него не се плащат данъци. Херцогът с име Гордън вижда в това възможност да започне да получава повече данъци и през 1823 г. инициира прокарването на първия Закон за акцизите. Наложените от този закон такси са много приемливи за производителите на уиски и това е стимул да започнат да узаконяват своите дестилерии.

Джордж Смит пръв подава своята молба за получаване на лиценз. Такатой – мечтател, визионер, идеолог и създател на едно от най-добрите малцови уискита в света, през 1824 г. става първият човек в долината на река Ливет, който се сдобива с официално разрешително да дестилира и продава своето уиски. Това събитие слага край на нелегалния период на The Glenlivet Distillery, в който марката се продава контрабандно, и е движеща сила на по-нататъшното ѝ развитие.

В празничните коледни дни на 2021 г. The Glenlivet предлага на пазара своето ново лимитирано предложение –The Glenlivet 12 Year Old Licensed Dram. Това уиски е създадено специално, за да припомни и отбележи един изключително важен момент от историята на марката, който в голяма степен предопределя нейното бъдеще – получаването на първия официален лиценз за производствои продажба на The Glenlivet.

The Glenlivet 12 Year Old Licensed Dramе второто лимитирано предложение от серията „Оригинални истории“ на The Glenlivet. Първото уиски от тази серия –TheGlenlivet 12 Illicit Still, се появява на пазара в края на миналата година и е посветено на периода преди 1824 г., в който марката се произвежда нелегално. С новото, второ предложение от серията,The Glenlivetне само продължава да разказва своята вълнуваща история, но и затвърждава имиджа си на производител на първокласно малцово уиски, като поднася на пазара един наистина уникален продукт, чрез който отдава почит на безценното наследство, което Джордж Смит е оставил.

Отлежало в дъбови бъчви с първо пълнене, The Glenlivet 12 Year Old Licensed Dram има алкохолно съдържание от 48%ABV. Характерните плодови и цветни нотки се подсилват допълнително от първото пълнене в бъчвите, преплитат се с аромати на мед, лешник, ликорис и ванилов крем, за да доведат до дълъг и леко сладък финал…

Ценителите на доброто уиски могат да намерят The Glenlivet 12 Year Old Licensed Dram в избрани специализирани магазини в търговската мрежа и онлайн.

The Glenlivet няма да спре да разказва своята история. Много са интересните моменти в нея, за които марката ще продължи да говори и да отбелязва и през следващите години. Но за момента ще спре дотук…