Няма как да сбъркаш поезията на Илиян Любомиров a.k.a. Августин Господинов. Жадна, страстна, истинска и за това леко тръпчива. Първата му стихосбирка Нощта е действие пожъна безпрецедентен успех и се превърна в най-продаваната у нас БГ поезия за последните години. Май възбудихме интереса ти, както Августин го прави във всеки стих (за възбудата става дума). Може да се похвали, че е превеждан и издаван на английски, немски, испански, френски, иврит. Хванахме го в края на лятото, докато се суетеше около публикуването на следващата си стихосбирка – „красива книга, в която момчето полека-лека си отива“ (Недялко Славов).

е: Как си, къде си в момента?
Рай съм, събирам се следедно велико лято. Попътувах доста и стигнах до извода, че човек трябва даопознае родината, за да заобича София.

е: С какво се занимаваш тези дни?
Прекарвам последните си няколко дни на дивана с книгите, за които не мистигнаха топлите месеци и подготвям представянето на новата си стихосбирка.

е: Най-ранният ти спомен?
Имам развита памет от доста ранна възраст. Спомням си как, когато бях нагодинка, майка ми ме теглеше с шейна през зимата и ме изпускаше на всекипо-остър завой, а аз – увит в одеяла, пелени и шалове, си кротувах и чаках дасе усети и да ме прибере. Хубаво детство имах.

е: Кога беше последният път, когатоплака и защо?
Преди месец, когато разбрах, че Ирена Иванова е спечелила награда за главнаженска роля на филмовия фестивал в Локарно за ролята си във филма Безбог.Обичам тази жена и всеки неин успех ме кара да скачам върху леглото катотретокласник.

е: Каква е твоята отрова?
Тютюн и адреналин. Нищо чуждо не ми е човешко.

е: Пет думи, с които можеш да сеопишеш?
Човек, описващ се с шест думи.

е: Кое качество осъждаш най-много вдругите?
Малодушието.

е: Моментът, в който се чувствашенай-засрамен?
Когато бях на 16 и баба ми ме хвана, докато бях коленичил пред олтара натогавашното си гадже, а по-късно същата вечер ми смигна и каза „баба, ма тиголям любовник си ни бил, бе”. Това е един от моментите, в които съм искалподът вкъщи да се разцепи и да потъна в бездната на срама.

е: Най-скъпата ти покупка?
Нямам особено отношение към материалния свят, но не защото съм възвишен, апросто защото живея по един и същ начин без значение дали имам 20 или 2000жълтици в кесията си. Веднъж излязох за хляб и си купих кабриолет, който сесчупи няколко седмици след това. И все пак си струваше, дори само за да изглеждамготин в това интервю.

е: Кой ще те изиграе във филма наживота ти?
Джони Деп, защото и двамата сме кьосета и няма да създава излишна работа нагримьорите.

е: Какво можеш да готвиш най-добре?
Напоследък не готвя често, но ме хващате в онази прекрасна част от годината,когато затварям буркани с лютеница.

е: Най-големият ти страх?
Да не изпадна от колелото на живота, а светът да продължи да се върти без мен.Никак не се виждам в ролята на маргинал.

е: Кога най-близо беше до смъртта?
Прекарах 3 от ученическите си лета като спасител на морето и ми се е случвалода усещам неприятния вкус, че този път няма да мога да изляза, докато вадянякого. След такива моменти няма как да не обичаш живота повече от всичко.

е: Книгата, която промени живота ти?
Ако трябва да съм откровен, първата ми стихосбирка. Преди нея бях нормаленсофийски дришльо, после изведнъж станах поет с прилежащите за това званиефанфари, пози и суети.

е: С кого би се напил в бар?
С Хитлер. Чувал съм, че е бил въздържател и ако имах възможността да му покажасладостта на хубавия живот, сигурен съм, че щяхме да живеем в доста по-различенсвят.

е: От кое твое удоволствие сесрамуваш?
Колекционирам картинки от цигарени кутии.

е: Най-великият филм на всичкивремена?
Черна котка, бял котарак. Бих си го татуирал сцена по сцена.

е: Кога за последно беше щастлив?
Днес. Научил съм се ежедневно да си намирам поводи да бъда щастлив. Щастието евъпрос на избор.

е: Какво стои на върха на списъка тис мечти?
Да имам много деца от жената, която обичам.

е: Песента, която ще звучи на твоетопогребение?
Бубамара на Горан Брегович. Ще е голям купон. Жалко, че ще го пропусна.

На 1 октомври (събота) от 20:00 часа Августин ще представи новата си поетична книга Лято в Литературен клуб Перото