Първо следва една важна уговорка – кокосовото масло не бива да се бърка с кокосовото мляко или кокосовата вода. То се прави подобно на другите растителнимасла, но добива огромна популярност и масово бива предпочитано, дори предзехтина. По-здравословно ли е, пита се Мелиса Кравиц от Mic. Всъщност не.

Тази година цената на кокосовото масло достигна невижданистойности със скок от 20 процента. Палео диетата практически прелива от кокос, а сред последните тенденции за красота маслото е сред основните съставки. Докато кокосовото масло има своите привидно безброй практически приложения, важно е да не оставяш заблуден относно действителните му хранителни качества. 

Подобно на повечето масла, кокосово е с изобилие от наситени мазнини. Американската сърдечна асоциация препоръчва не повече от 13 грама наситенимазнини на ден, които могат да повишат лошия холестерол и да те поставят в по-висок риск за сърдечно-съдовизаболявания. В една супена лъжица кокосово масло има точно 12 грама.За сравнение, еднасупена лъжица зехтин има около два грама наситени мазнини, а рапичното масло едваедин грам. Дори супена лъжица безсолно масло има само 100 калории и 7 грама наситени мазнини! 

В такъв случай дали кокосово масло си заслужава? 

В кухнята то се предпочита, особено за готвене на храни при по-високи температури. Лауриновата киселина в маслото увеличава т.нар. добър холестерол, но това все още не го прави най-доброто сред маслата. “Използвайте кокосовото масло пестеливо”,пише д-р Валтер C. Уилет в Harvard Health Letter. “Все още не е ясно как то засяга сърдечно-съдови заболявания. И немисля, че кокосовото масло е толкова здравословно като растителните масла, зехтина и соевото масло, които са предимно ненаситени мазнини”, твърди Уилет.

Ограничаването на наситените мазнини трябва винаги да се има предвид. Проучвания са показали, чеот зехтина има най-много ползи за здравето.
Идва отново зехтин мания.