Случи се така, че няколко пъти си пишем с Камий по различни проекти, говорим си за цветове, дизайн концепции, графични значи, пък и отскоро хвърляме по едно око (да се чете – ухо, разбира се) и на плейлистата й в Spotify. Камий е от Мелбърн, открихме я преди време, защото прави работни престилки за бранда си Carpenter’s Daughter, които са изключителни, от Мелбърн е и има страхотен профил в Instagram – някак приглушен, със земни тонове, винаги уютен. Харесва ни мантрата й, че винаги емоционалните неща в работата трябва да са преди бизнеса: „Ако работата те напряга, не я започвай. Животът е за простите неща, не за успеха.“

Камий шие първата си престилка през август 2014 година. Обича да работи при естествена светлина, заобиколена от растения и в присъствието на познати и позитивни хора. Звучи много хубаво.

Само ще добавим, че Камий е особена австралийска птица – почти е родена на задната седалка на бледосиньо комби Holden HQ Kingswood, което – за справка – изглежда така.

Баща й все пак успява да стигне до болницата, а ние успяваме да започнем с интервюто.

Константин Вълков: Любимият ти сезон?

Камий Моар Смит: Лятото. Има нещо специфично, което харесвам в горещите климатични вълни на Мелбърн. Усещането е почти апокалиптично, когато температурите надхвърлят 40 градуса.

КВ: Така наречената работоспособност сигурно намалява драстично. Впрочем, продуктивността ти свързана ли е със сезоните?

КМС: Есента навярно е най-продуктивният период от годината. Навярно защото летните партита са свършили, всички се успокояват и се подготвят за годината напред. Рожденият ми ден е през март, което също влияе – мисълта, че остарявам винаги ме вкарва в релсите (смее се). Обичам да чертая планове за годината от април нататък, тъй че наистина съм доста продуктивна през есента.

Колкото до лятото, това е най-слабо продуктивният ми сезон. Винаги има сватби, музикални фестивали. През лятото обикновено излизам от всякакъв синхрон с моята работа, което е доста разочароващо.

КВ: Съвсем се обърках. Сезоните в Мелбърн са обърнати, какво да се прави. Докато се подготвях за интервюто, попаднах на страхотни мнения за теб. Нали осъзнаваш факта, че те възприемат за модерна, секси, cool? Харесва ли ти това?

КМС: Хаха, съвсем не (смее се). Знам, че хората харесват работните престилки, които правя, това винаги е хубаво да разбереш, но не бих нарекла себе си модерна. Въпреки това винаги е ласкателно и влияе добре на настроението ми, когато чувам такива думи.

КВ: Принципно какво търсиш първо – добра оценка или критика?

КМС: Търся похвали. Позитивните оценки са доста по-продуктивни от критичните. Вярвам, че хората работят много по-добре, когато се чувстват добре и креативността може да се развива.

КВ: На кого първо показваш работите си?

КМС: На приятелката ми Пиа.

КВ: Вярваш в максимата, че хубавите неща се получават, когато хората следват инстинкта си и реализират идеите си, без за мислят само за пазарен успех и пари.

КМС: Да. Въпреки, че смятам, че можеш да се движиш напред, подтикван и от двата мотива. Аз все пак искам да реализирам идеите си, но и да печеля от тях. Харесвам работата си, но трябва и да печеля от нея, за да живея щастливо и спокойно.

КВ: Принципно ти се занимаваш с интериорни консултации и създаване на графични елементи и брандинг за малки бизнеси. Колко важна е графичната идентичност за създаването на един бранд, изключваме традиционните неща като лого, запазени знаци и т.н. Кои са стъпките, които надграждат?

КМС: Всичко е много важно. Всъщност веднага след създаването на лого идва периода за формиране на визуална идентичност. Аз лично вярвам, че бизнесите са като второто ни аз. Можеш да създадеш бизнеса ти такъв, какъвто си пожелаеш, затова трябва да обърнеш особено внимание на стила, личността, тона, маниера. Трябва да се запиташ каква е “личността” на бизнеса ти? След това да създадеш тази “личност” визуално и да се увериш, че се развива логично, последователно, хармонично с останалите аспекти на идентичността си.

КВ: Колко различен е графичният дизайн от останалите арт форми?

КМС: Графичният дизайн е различен от останалите форми, тъй като се създава на база проблеми, а не себеизразяване. Има определени граници и може да се случва само при наличието на силен екип от хора.

КВ: Какво те вдъхновява?

КМС: В момента съм много вдъхновена от дизайна от средата на миналия век, както и от домовете на двойки като Gabriël & Gwen Fagan, Joris Brouwers & Nicky Zwaan и също така Simon & Jessica Howell. Също така винаги преглеждам за идеи сайта Freunde von Freunde.

КВ: Какво слушаш?

КМС: Песента “Alasidi” на Afel Bocoum.

(Фотографии: Carpenter’s Daughter, Боби Кларк, Лили Уотърс, личен профил на Камий)

***

„Следващите 25“ е поредица на Дарик радио и VIVACOM. Слушайте интервютата по Дарик, като подкаст на darikradio.bg. Четете на egoist.bg

25 години Дарик радио. 25 идеи и разговори за годините напред. СЛЕДВАЩИТЕ 25 ХОРА и ИДЕИ идват скоростно при вас благодарение на 4G мрежата на VIVACOM, наградена от speedtest на OOKLA. за повече информация посетете www.vivacom.bg