Ако направим запитване сред руснаците, кой е най-големият враг на народа, ще победипрезидентът на САЩ. Няма значение, кой точно. В действителност обаче, главниятвраг на Русия е инженер, бизнесмен и иноватор. Казва се Илон Мъск. Милиардерът,който представлява сериозна икономическа заплаха за Русия.

Инженерът Илон Мъск създава бъдещето в многопо-голяма степен от всеки един президент. Политиците по-често тласкат светаназад, а Мъск показва пътя напред. Зоните на влияние в съвременния свят сеопределят не само от държавните глави, но и от такива хора като Стив Джобс иИлон Мъск.

Илон Мъск полага пътя към епохата на машините исбъдва мечтите на научната фантастика. Да говорим за едно негово дело е простонекоректно. SpaceX, PayPal, Tesla Motors, Solar City, Hyperloop, Gigafactory -за всеки от проектите може да се напише отделна бизнес биография.

Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

Пред очите ни се строи корпорация на бъдещето.Мъск сглобява гигантски пъзел и създава цяла промишлена екосистема, елементитена която взаимодействат помежду си по естествен начин. Tesla прави акумулатори, които Solar City може да продадена крайния потребител. Solar City осигурява слънчеви батерии на безплатнитестанциите за зареждане на Tesla. Притежателите на Tesla Model S редовно избиратживот “стил Мъск” и оборудват домовете си със слънчеви панели. Tesla и SpaceXсъщо си помагатвзаимно, като разменят знания и материали.

Илон Мъск вече обяви за създаването на слънчевaбатерия Powerpack 100 квт/ч. Средно американско семейство харчи три пътипо-малко енергия дневно. Такива батерии могат да помогнат на планетата дапремине към възобновяема енергия, което ще съсипе петролните компании. Разбирасе, че Русия не e доволна от изобретенията на Мъск. И докато всички коментират,той ежедневно опровергава скептиците.

Първият в света частен космически кораб Dragon иракетата Falcon изместват руските “Съюз” и “Протон”. Компанията SpaceX три пътиудачно приземява елементи от ракетата носител Falcon 9 на платформа вАтлантически океан и веднъж на космодрум.

От своя страна, Русия побърза да обяви, че щесъздаде по-евтин аналог на ракетата на Илон Мъск и още през 2018 година щеизстреля “Протон Лайт” в космоса. Никой не знае обаче, дали проектът ще еуспешен. Така или иначе, той изисква време, а ракетите на SpaceX вече летят.

Снимка: Kevork Djansezian/Getty Images

Днес Центърът “Хруничев” и SpaceX предлагатпочти еднаква цена за изпращане на сателит на орбитата. Ако SpaceX продължиуспешно да връща детайлите от ракетата Falcon 9, цената ще се снижи с около 30%и ще може да изпраща сателити, на които досега е претендирал руският “Протон”.Фактически успехът на SpaceX срива руския пазар на космическите полети.

Години наред руснаците говорят за необходимосттаот възход на науката, но на практика резултатът е нулев. Това доказва, чепетролните приходи са по-важни от високите технологии, а редките опити заиновации се отхвърлят като чуждо тяло.

Русия се гордее с изобретенията си, но защоикономически успешните инженери жънат успех в Съединените Щати? Томас Едисън,Николай Тесла, Владимир Зворикин и Игор Сикорски, Стив Джобс, Бил Гейтс.Разработката на руския електромобил “Йо” с парите на олигарха Михаил Прохоровсе придружава с куп подигравки. Проектът е закрит след пет години мъка, а посвета вече пътуват 80 хиляди електромобили Tesla.

Руските олигарси изкарват милиарди от търговиясъс суровини и нито един не е обогатил света с полезно изобретение. Няма ичастни инвестиции в космонавтиката. В Русия Илон Мъск щеше да е черна овца изасега няма основание да мислим, че скоро там ще се появи свой Иван Мъск, койтода попречи на страната да изгуби някогашните лидиращи позиции в световниякосмически бизнес.