Номерът тук е не един, а няколко. На първо място, ако сте почитател на елегантното поведение на пътя, време е да опитате Jaguar.

Светлин Давидов

На второ място, изключително ефективен разход на гориво е сред приоритетите ви при избор на луксозен бизнес автомобил? Време е да опитате Jaguar.

Светлин Давидов

Трето – отегчени сте, точно като нас, от сервизното обслужване, това е най-досадното нещо на света. Време е да опитате Jaguar. Изцяло новият XF се движи с по-дълги интервали между посещенията в сервиз. Така че няма да ви се наложи да мислите за сервизно обслужване, преди да изминете до 34 000 км или след период от две години.

Светлин Давидов

Не на последно място, този Jaguar е и удар по масата – вие не си падате по традиционните представители в този клас с немско излъчване, искате нещо различно. Със сигурност е време за Jaguar.

Светлин Давидов

Първата ни среща с Jaguar XF преминава в изследване на интериора – някои изследователи на по-стари модели Jaguar биха казали, че вътрешното пространство не е от най-силните страни на марката, що се касае до простор, но този път, в новото поколение XF, всичко е както трябва да бъде.

Светлин Давидов

Веднъж запалили автомобила, веднага усещаме, че благодарение на своята олекотена архитектура с високо съдържание на алуминий и изцяло алуминиеви двигатели Ingenium, този Jaguar е истински пъргав. В основата на безупречната возия на изцяло новия XF стои архитектурата с високо съдържание на алуминий. Тя дава възможност за до 12 процента по-ниско тегло в сравнение с неговия предшественик, като го прави с 80 кг по-лек от конкуренцията – най-лекият автомобил в класа.

Светлин Давидов

Веднъж озовали се извън София, вече сме в плен на прочутата возия на Jaguar. Неравностите на пътя не се усещат, преминаването през тях е впечатляващо. Бързо започваме да правим планове да избягаме да морето – интериорът на втомобила създава атмосфера на всеобгръщащ комфорт, което несъмнено го прави идеален за дълги пътувания. Вътрешността на салона представлява перфектно съчетание на съвременни луксозни материали и покрития, традиционната майсторска изработка на Jaguar и свръхмодерни технологии. Ще кажете – някои са по-традиционни от очакваното, но точно това е важно за нас. Прекаленото използване на дисплеи и липсата на аналогови елементи вместо да улеснява, по-скоро затруднява изпълнението на класически функции като смяна на песен, промяна на температурата на климатика и т.н. Тук всичко е така, както трябва да бъде.

Светлин Давидов

 

Светлин Давидов

Продължаваме с обиколките извън града и ни хрумва да го изпитаме на непознат терен – там, където и пиле не прехвърква, но вероятно места за чудесни снимки. Поемаме още на север. Колкото по-тъмно става, толкова повече ни харесва изисканото осветление на панелите. Позицията на водача е чудесна и не се изисква кой знае колко време за пригодяване на следващия, когато се сменяме зад волана. Говорим си пак колко логично е разположено всичко на предните панели – това е важно, изключително важно. Шофирайки по непознат път, когато търсим конкретно място, за да направим обратен завой, но въпреки това искаме следваща песен и промяна на климатика – правим го машинално, без да отделяме очи от пътя, защото таблото просто позволява това.

Светлин Давидов

Когато на следващата сутрин трябва да се разделим с автомобила, съвсем не ни е до това. Макар да става дума за класически бизнес автомобил, всъщност този Jaguar е и нещо повече – има някакво особено спортно излъчване, пъргав вид, донякъде и щур характер. Сериозен автомобил, готов за приключения.

Светлин Давидов

***
Дарик радио и egoist.bg представят интересни автомобили, които се борят за Дарик Автомобилни Награди. Очаквайте повече информация скоро.

Екипът ни снима автомобилите с фотоапарати Sony. За тази фотосесия използвахме Sony α6500 фотоапарат – премиум фотоапарат APS-C с байонет Е α6500. Ние не обработваме допълнително фотографиите, които сме направили. Този фотапарат е с безгрешен автоматичен фокус, непоклатима стабилност и интуитивно управление на сензорния екран, създаден да се събира в дланта ви, α6500 е идеален навсякъде, където не можете да изпускате момент.